Moja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico.
Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości.
Składniki:
- 300g halibuta ( u mnie filet)
- 200g łososia ( filet)
- 12 surowych krewetek
- 1 czerwona cebula (dałam zwykłą)
- 1/2 kopru włoskiego (fenkułu)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 malutkiej dyni
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka białego , wytrawnego wina
- 30 ml sosu rybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego)
- puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g)
Dodatkowo:
sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki
Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną.
Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut.
Smacznego :-)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńByła pyszna 😋 Dzięki za przypomnienie 😉
UsuńFaktycznie pikantna zupa rybna musi być bardzo smaczna i ja jeszcze w takim wydaniu nie miałem okazji jeść takiej zupy. Osobiście bardzo chwalę sobie również rybę od https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie na pierwszym miejscu pojawia się łosoś.
OdpowiedzUsuńZupka jest pyszna, bardzo godna polecenia 😋
UsuńPozdrawiam 😊