W okresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy, gdy kapusta zakiszona jesienią , królowała w sklepach do lata. Teraz kiszenie odbywa się na bieżąco, a co za tym idzie nie trzeba kupować bardzo kwaśnej kapusty. Bo choć taka jest najlepszą skarbnicą witamin, to i tak musielibyśmy ja wypłukać, a wtedy witamin pozostałoby nam niewiele. Ja kupuję kapustę kiszoną surówkową ( z dodatkiem chrzanu), jest lekko kwaśna, więc wymaga tylko pokrojenia i odpowiedniego przyprawienia. Zawsze przygotowuję ją w dwóch wersjach: jedna dla nas dorosłych, druga dla dzieci, które nie chcą jadać kminku, a szkoda , bo ta surówka jest przepyszna. I choć sama smakoszem kminku nie jestem, to w tym zestawieniu: kminek z czosnkiem jest to poezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja nie są smakoszami tej przyprawy. Druga jest tradycyjna- z marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej ryby ale nie tylko :-)
Składniki na wersję z kminkiem:
- 0,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej surówkowej)
- 2 kopiaste łyżeczki kminku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru)
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- pieprz do smaku
Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę lekko odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do kapusty. Dodać odcedzony kminek, ksylitol i oliwę. Doprawić całość pieprzem i gotowe.
Składniki na wersję z marchewką:
- 0,5 kg kapusty kiszonej ( surówkowej)
- 1 mała marchewka
- 2 łyżeczki ksylitolu ( lub cukru)
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
-1/2 małej cebuli
- pieprz do smaku
Kapustę lekko odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Marchewkę umyć , obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać wszystko do kapusty. Doprawić ksylitolem, oliwą i pieprzem.
Smacznego :-)
Ja dodaje jeszcze ztarkowane jablko.
OdpowiedzUsuń