Pyszne odrywane bułeczki z delikatną nutą wanilii. Słodkie, więc smakują jak drożdżówka:)
Z tej porcji wychodzi 7 bułek z kruszonką w tortownicy oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z makiem.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
-600g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 (lub pszennej)
-20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
-40g ksylitolu (może być cukier)
-50g masła
-1 jajko
-250ml mleka
-1 łyżeczka esencji waniliowej (nie trzeba)
- szczypta soli
Kruszonka:
-20g miękkiego masła
-40g mąki orkiszowej białej
-25g ksylitolu
-1 łyżka płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną ksylitolu, mleka i łyżką mąki, odstawić kilka minut do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Do mąki dodać resztę ksylitolu, sól, esencję waniliową oraz zaczyn i resztę mleka z masłem i jajkiem, wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić bułeczki i piec ok.15-20 minut, do zarumienienia. Ja piekłam 10 minut na programie góra-dół i 10 minut na termoobiegu.
W nowym piekarniku piekłam je 15 minut w temp.200*C z parą wodną, na 1 stopniu pary
Smacznego:)
Zrobiłam , wyszły pyyyszne . Polecam !
OdpowiedzUsuńCzy w środek można dać jeszcze jakieś owce? Albo dżem?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
UsuńDzień Dobry! Mam do Pani kilka pytań :)
UsuńCzy można użyć czegoś innego niż masła? Albo np. masła klarowanego? I ile go wtedy?
Czy można pominąć jajko?
Czy jakiś dodatek mąki pełnoziarnistej przejdzie?
Czy zamiast "esenscji" można dodać ziarenka z laski wanilii ? Jeśli tak to ile?
Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Masło można zastąpić rozpuszczonym olejem kokosowym, zwykłym olejem lub oliwą z wytłoczyn. Ja dałabym tych tłuszczy mniej niż masła, osobiście stosuję przelicznik 3:5, czyli zamiast 50g masła (82,5% tłuszczu) dałabym 30g oleju lub masła klarowanego (prawie 100% czystego tłuszczu). Choć gdyby poczynić większe zmiany, tzn. dodatek mąki pełnoziarnistej, pominięcie jajka, to ta ilość może zostać. Pomijając jajko i dodajac mąkę pełnoziarnistą, należy zmniejszyc łączną ilość mąk, lub dodać większą ilość płynów (w tym przypadku mleka), mąka pełnoziarnista chłonie więcej płynów, najlepiej mąkę dosypywać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji, ciasto nie powinno byc zbyt gęste, powinno dać się formować, nie rozlewać. Esencję można zamienić cukrem z prawdziwą wanilią lub ziarenkami z laski wanilii. W zależności czy damy ziarenka z 1/2 czy z całej laski, będzie różna intensywność wanilii, myślę, że połowa w zupełności wystarczy.
UsuńBardzo, bardzo dziękuje!
Usuń