Ostatnio wspomniałam znajomej o przepisie na ciasteczka z makiem, które znalazłam tutaj. Bardzo mnie prosiła żebym wrzuciła przepis na bloga, także proszę bardzo i mam nadzieję, że ciasteczka będą smakowały:)
W rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta, to coś co ubóstwiam!
Składniki:
-270g mąki orkiszowej typ700 lub 250g pszennej
-40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka)
-200g masła w temp. pokojowej
-cukier waniliowy 16g (paczka)
-90-100g ksylitolu (lub cukru)
-1/2 szklanki maku
-2 żółtka
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp. 180 stopni C przez około 8-12 minut na termoobiegu do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!:)
Piekłam już kilka razy, są pyszne i łatwe do zrobienia. Ja dodatkowo zamaczam z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie... super! iwona
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakowało:) Następnym razem też wypróbuję z czekoladą, pozdrawiam.
UsuńQuesti biscotti sono molto saporiti con la cioccolata bianca o nera :)
OdpowiedzUsuńCzy ksylitol przypadkiem nie traci swoich słodzących właściwości pod wpływem temperatury?
OdpowiedzUsuńNie zauważyłam. Zastępuję nim cukier we wszystkich wypiekach w stos. 1:1 i wszystko jest tak samo słodkie jak ze zwykłym cukrem. Więc chyba nie...
Usuń