20 czerwca 2016

DOMOWE BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU



   Kolejne biszkopty, tym razem w wersji mini i o trochę innym składzie. Moja ostatnia mąka ryżowa była coś kiepsko zmielona, okazało się to dopiero po upieczeniu biszkoptów... Nastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze,
nie rozlewało się tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek.
Są bez dodatku cukru, bez pszenicy, bez proszku do pieczenia i bez laktozy.

Składniki:
- 3 średnie jajka, osobno białka i żółtka
- 3 pełne łyżki ksylitolu z wanilią (lub zwykłego ksylitolu)
- 100g mąki orkiszowej typ750
- 40g mąki (skrobi) ziemniaczanej

W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy partiami ksylitol i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Na końcu dodajemy partiami wymieszane mąki i delikatnie mieszamy. Najlepiej ręcznie, ale można również mikserem, na niskich obrotach.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta, robimy kleksiki, w małych odstępach, (ciasto jest dość gęste, więc się nie rozlewają).



Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu.

Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Świeżo upieczone biszkopty są bardzo miękkie, później twardnieją.


Drugą blaszkę zapełniamy krótko przed wstawieniem do piekarnika tak, by ciasto się nie rozlało zbyt mocno.


Smacznego ;-)



Piecz - tak od podstaw Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze: