Kolejna odsłona mojej wersji krupniku, tym razem w wersji bezglutenowej. Kaszę jęczmienną zamieniłam tutaj na gryczaną białą w połączeniu z jaglaną. Dla mnie bomba. Dodatkowo można przemycić kaszę jaglaną, która tutaj jest niewyczuwalna, a wiem, że nie wszyscy za nią przepadają...
W moim odczuciu krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach, gdy używałam wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego smalcu lub bezzapachowego oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-)
Gdy ktoś lubi może również dodać seler w korzeniu, ja nie dodaję (nie lubię jego smaku w wersji gotowanej), używam tylko selera naciowego.
Z podanych ilości uzyskałam ok.4,5l zupy. U mnie porcja na dwa dni.
Składniki:
- ok.1,5-2 litrów wywaru (u mnie nagotowany na żeberkach, ale może być warzywny)
- 4 marchewki
- duży korzeń pietruszki lub pasternaku
- 3 łodygi selera naciowego
- kawałek pora
- ok.400g obranych ziemniaków
- 5 pełnych łyżek kaszy gryczanej białej
- 5 pełnych łyżek kaszy jaglanej
- duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze
- sól do smaku (u mnie himalajska)
Do wywaru mięsnego dodaję pokrojone w kostkę marchew i korzeń pietruszki, dorzucam pokrojone w plastry łodygi selera naciowego i por. Gotuję ok.10 minut. Następnie dorzucam podprażoną w suchym rondlu kaszę jaglaną, dodaję także kaszę gryczaną, gotuję kolejne 10 minut. Następnie dorzucam część pokrojonej natki pietruszki, doprawiam solą, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, uzupełniam gorącą wodą i gotuję jeszcze ok.10 minut.
Doprawiam jeszcze ewentualnie solą do smaku i dolewam wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dodaję resztę natkę pietruszki. Można także posypać świeżą natką na talerzach.
Smacznego ;-)
Szeroki wybór superfoods można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/
Wygląda pysznie! Koniecznie muszę wypróbować przepis:-)
OdpowiedzUsuńPolecam, dla mnie rewelacja :-)
Usuń