16 grudnia 2017

MENU NA BOŻE NARODZENIE



  By ułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych i świątecznych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na świątecznym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa...
Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony na maśle lub na oleju kokosowym:

Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia:



Wigilijna zupa rybna z karpia:




Pyszna sałatka śledziowa:




Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju:



Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi:



Śledzie w przyprawach korzennych:



Śledzie z majerankiem i czosnkiem:



Sałatka śledziowa z buraczkami:



Śledzie w śmietanie:



Śledzie smażone w zalewie octowej:



Ryba w łagodnej zalewie octowej:



Kapusta z suszonymi grzybami:




Francuska zupa grzybowa:



Zupa grzybowa z makaronem:



Barszcz wigilijny:



Uszka z grzybami na mące orkiszowej:



Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej:



Domowy zakwas z buraków:



Zakwas buraczany:



PASZTETY:

Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy:



Pieczony pasztet drobiowy z grzybami, bezglutenowy:



Wykwintny pasztet z indyka lub królika:



Domowy pasztet zapiekany:



Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami:



Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami:



Pasztet z selera i kaszy jaglanej:



Pasztet z pestek dyni:



Łosoś w galarecie:



Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw:



Świąteczna gęsina:



Kaczka w pomarańczach:





Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona:




Świąteczne słodkości:

Bajeczny piernik z powidłami:



Szybki, wilgotny i pyszny piernik:



Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej:



Błyskawiczne, pyszne pierniczki:



Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe:



Kruche maślano-korzenne ciasteczka:



Świąteczne ciasteczka migdałowe:



Kruche ciasteczka korzenne:



MAKOWCE:

Drożdżowa gwiazda z makiem:



Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką:



Strucla makowa:



Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy:



Makowiec japoński, bez glutenu:



Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie:



Seromak czyli sernik i makowiec w jednym:



Tort makowy z cynamonem i orzechami:



Tort chałwowy:




SERNIKI:

Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami:




Seromak, czyli sernik i makowiec w jednym:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz