14 września 2014

TROCHĘ INNE PESTO, IDEALNE DO KANAPEK



   Dla wszystkich wielbicieli pesto (ale myślę iż nie tylko), mam przepis idealny. Znaleziony tutaj (klik), od razu skradł nasze serca. Świetne jako zamiennik masła, ale również jako dodatek do makaronu itp. Kanapka pełnoziarnistego chlebka z takim pesto, do tego plaster pomidora i mamy gotowe smakowite i bardzo zdrowe śniadanko. Ja choć od masła nie stronię, wręcz uważam iż dobre masło nie jest złe, to bardzo lubię ostatnio takie eksperymenty. Ten był bardzo udany, po pesto pozostało już tylko wspomnienie... :-)

Składniki:
- listki oberwane z dwóch doniczek bazylii
- duża garść szpinaku baby
- 150g płatków migdałów
- 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek (gdy będzie zbyt gęste dodać więcej)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Liście bazylii i szpinaku (bez łodyżek) umieszczamy w misce, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, płatki migdałów, i część oliwy z oliwek i całość blendujemy (ja użyłam ręczny blender).




Dolewamy resztę oliwy i miksujemy na gładką masę. Gdy pesto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę oliwy (ja dolałam). Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
Uwaga: nie wylizać całej zawartości miski! Bardzo wciąga... :-)






Smacznego :-)
Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska Z dziećmi i dla dzieci 2014