15 czerwca 2014

SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI



   Dziś kolejna wersja smalcu wegańskiego, choć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne.

DESER TRUSKAWKOWO-BEZOWY



   Szybki oraz przepyszny deser. Choć osobiście nie miałam okazji go skosztować to po moich domownikach widziałam, że bardzo im smakował. Połączenie truskawek z bezą oraz śmietanką do tego jeszcze wszystko posypane płatkami czekoladowymi- mniam, to musi być pyszne... :-)

Składniki:
- schłodzona śmietana kremówka 30% (u mnie ok.400ml)
- truskawki (ilość dowolna) - najlepiej schłodzone
- beza (u mnie ok 1/3 blatu bezowego) lub kupne beziki
- płatki czekolady (u mnie słodzone ksylitolem)

Śmietanę ubić w misie miksera na sztywno (uważać by nie powstało masło).
Bezę połamać na mniejsze kawałki.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki (ja miałam malutkie od sąsiadki z ogrodu więc były krojone tylko na połówki).


Do pucharków do deserów wykładać na przemian: śmietanę, kawałki bezików, truskawki, śmietana, beziki, truskawki i tak do wyczerpania składników.


 Na górną warstwę wyłożyć truskawki. Ja posypałam jeszcze płatkami czekoladowymi. Można udekorować listkami świeżej mięty. U mnie wyszło 5 pucharków.
Przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepiej użyć zimne truskawki i kremówkę, wówczas deser szybciej będzie gotowy do spożycia.





Smacznego ;-)
Milion smaków truskawek Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni