3 stycznia 2014

CIASTO KOKOSOWO - MALINOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ I MAŚLANCE



    Przepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało ciacho z malinami i jabłkiem. Kiedyś gdy zrobię wersję oryginalną to wtedy ocenię czy jest jeszcze lepsza..., bo to było cuuudne. Przepis na tortownicę 26cm lub małą blaszkę, ja piekłam na blaszce.

Składniki:
- 1,5 szkl. mąki tortowej - ja dałam mąkę orkiszową typ750
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru)
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3-4 krople olejku waniliowego
- szczypta soli

dodatkowo:
- 1 duża gruszka ( dałam jabłko)
- 1 szklanka malin ( dałam mrożone)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder)

W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym.


Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.40-50 minut , do suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem , najlepiej trzcinowym.




Smacznego :-)