17 lutego 2014

BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ



   Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-)               Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm.

Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 4/5 szklanki ksylitolu/cukru (niepełna szklanka)
- ok.95ml oleju
- ok.30ml wody (łącznie oleju i wody ma być 125ml - 0,5 szklanki)
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- cukier migdałowy (nie trzeba)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem z wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką.


Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.
Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.
Babkę wyjąć z formy i wystudzić.



Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać.



Smacznego :-)
Babki Wielkanocne 2015