13 stycznia 2014

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY


 
   Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni  jest skarbnicą witamin. M.in.wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemiom (żelazo i kwas foliowy), ma niski indeks glikemiczny( idealna dla odchudzających się), wzmacnia kości i mięśnie (lizyna). Zawiera taniny, które chronią przed nowotworami, niszczą szkodliwe wolne rodniki. Ma tak dużo białka i żelaza, że może zastąpić w diecie mięso. Tak więc zachęcam - jedzmy soczewicę.
Dzisiaj pyszna, lekka, wręcz dietetyczna zupka z jej dodatkiem, na którą natknęłam się w gazecie, troszkę pozmieniałam i oto jest. Nas bardzo zauroczyła smakiem ! :-)

Składniki:
- 200g zielonej soczewicy
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy
- puszka (400g) pomidorów
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 -3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 duże ziemniaki
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili lub ostrej papryki

Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na min.30 minut (ten proces skraca czas gotowania).


W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki , wodę i odcedzoną soczewicę, zamieszać. Do garnka dorzucić liście laurowe, tymianek, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut.


 Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i szczyptą chili lub ostrą papryką.





Smacznego :-)