26 sierpnia 2014

SAŁATA Z TUŃCZYKIEM



    Sałaty bywają u nas nader często, kombinuję więc do niej różne dodatki, dzisiaj padło na tuńczyka.  Kupiłam kiedyś takiego w słoiku, w mega dużych kawałkach i jest... przepyszny. W smaku zupełnie nie przypomina tych puszkowych (choć i tym zwykłym też nie pogardzimy). Gdy natkniecie się gdzieś na takiego, nie zastanawiajcie się, jest nieporównywalny w smaku z tym w małych kawałkach. Z tuńczykiem (jak i z większością ryb) rewelacyjnie komponuje się koperek, którym obficie posypałam nasze danie. Idealne na lekką kolację. Przepis dla 3 osób (tak było u mnie)

Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej
- 3 garście rucoli
- 3 garście roszponki
- 12 pomidorków koktajlowych
- koperek
- tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę)
- 1 czerwona cebula
- trochę soli

Sos do sałaty:
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- ocet jabłkowy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ksylitolu (nie trzeba)

Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić.


Do miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić na 3 talerze. Na sałacie ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka, posypać cebulą, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać obficie świeżym koperkiem.






Smacznego :-)
Dieta Śródziemnomorska Sałatka zamiast kanapki! Lato w pełni!