15 maja 2014

KLOPSIKI MIĘSNO-WARZYWNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI



    Sezon szparagowy w pełni. U nas - wielkich wielbicieli tego bardzo zdrowego warzywa bywają one dość często. Dziś jako dodatek do mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było to danie dla 3 osób.
Zielonych szparag nie obieramy, odłamujemy tylko końcówki. Ja gotuję szparagi tylko w osolonej wodzie, bez dodatku cukru i krótko- max 10 minut.

Składniki:
- 360g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka)
- 1 mała czerwona cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
- kilka cienkich, surowych zielonych szparag
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
 1-2 pęczki zielonych szparag
 bezzapachowy olej kokosowy do smażenia (lub oliwa)

Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pokrojone surowe zielone szparagi. Dodać sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy mielone mięso i jajko.


Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk.


Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości oleju kokosowego lub oliwy na dużym palniku, odwracamy i zmniejszamy palnik. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Nie za długo by nie wysuszyć mięsa.
Podajemy z zielonymi szparagi gotowanymi w osolonej wodzie.




Smacznego ;-)