14 lipca 2014

TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI


    Bardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp.
Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki.

Składniki:
- biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu
- 250g mascarpone
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem)
- płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania
- truskawki
- 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej)

Galaretki rozpuścić w połowie wody, czyli 2 rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia.
Biszkopt upiec według przepisu, wystudzić i przekroić na dwa krążki.
W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę.


Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko gęstnieć) poukładać na niej połówki truskawek lub innych owoców i nałożyć 1/3 masy piankowej, dokładnie wygładzić. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptowy, który również smarujemy 2 łyżkami konfitury. Na konfiturę wykładamy pozostałą część masy piankowej. Wygładzamy, można widelcem wyrysować wzorek i odstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki, okroić delikatnie boki, przełożyć na talerz i posypać płatkami czekoladowymi lub przybrać świeżymi owocami.






Smacznego ;-)