14 stycznia 2014

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM



    Surówka , która baaardzo  nam zasmakowała. Myślę, że przypadnie Wam również do gustu, pod warunkiem oczywiście , że lubicie konkretne , wyraźne smaki. Ta jest bardzo wyraźna. Słodycz kukurydzy w połączeniu z czosnkiem i kolorowym pieprzem ( uwielbiam ten pieprz, jest cudny, dużo lepszy niż czarny, jakby bardziej pikantny). Tak więc danie konkretne, idealne zarówno jako dodatek do obiadu ale także jako samodzielna potrawa. Przy tym piękne - kolorowe. Zachęcam do wypróbowania. :-)

Składniki:
- średnia kapusta pekińska
- puszka kukurydzy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 strąka papryki
- świeżo mielony kolorowy pieprz ( ok.1 łyżeczki)
- sól do smaku ( ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
- 2 łyżki majonezu
- 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g)
- szczypiorek ( wedle uznania)

Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.


Sos czosnkowy:
Do mniejszej miseczki zmiażdżyć obrany ząbek czosnku, dodać sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz- dość sporo, ok.1 łyżeczki, 2 łyżki majonezu i jogurt naturalny. Całość wymieszać.



 Sos wlać do miski z kapustą i zamieszać , doprawić jeszcze ewentualnie do smaku, posypać szczypiorkiem i podawać.




Smacznego :-)