14 października 2014

IDEALNY DOMOWY MAJONEZ



   Metodą prób i błędów doszłam do wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku).
Jest to produkt bez konserwantów, bez cukru (musztarda Dijon go nie zawiera), bardzo zdrowy i bardzo smaczny. Można go przechowywać do kilku dni w lodówce.

Składniki:
- 2 żółtka z bardzo świeżych jaj
- 250-350ml oleju rzepakowego (czym więcej oleju tym majonez będzie gęściejszy)
- 1-1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu
- 2 szczypty soli
- biały pieprz do smaku (nie trzeba)
- ok.1/2-1 łyżeczki ksylitolu

Żółtka umieścić w misce, dodać musztardę i delikatnie zamieszać. Dodać ocet, sól i mieszając dodawać cienką strużką olej. Ja mieszałam silikonową rózgą. Mieszając (ucierając) dodajemy powolutku całą oliwę, trwa to ok.5 minut. Majonez ma być gęsty i mieć aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku ksylitolem, szczyptą soli i białym pieprzem (gdy chcemy).




Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.




Smacznego :-)