22 marca 2015

BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA



    Najlepsza babka (poza drożdżowymi oczywiście, bo to inna bajka) jaką piekłam i najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła cudowna- waniliowo-czekoladowa zebra. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko, ta babka nigdy się nie nudzi. Zawsze przygotowywałam ją w keksówce, dzisiejsza jest w wersji wielkanocnej. Przy tej babce bardzo ważny jest rodzaj użytej mąki, poległam na niej kilka razy (gdy zamieniłam mąkę 700 na 750), teraz już wiem, że mąka typ750 różni się znacznie od 700, dlatego podaję różne ilości dla różnych mąk, wszystkie ilości sprawdzane osobiście.

Składniki:
- 330g mąki orkiszowej typ750 lub 300g mąki orkiszowej typ700 (lub 300g mąki tortowej)
- 8 jajek
- 300g masła
- 200g ksylitolu (lub cukru)
- 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1-1,5 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia)

Lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
- płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada)

Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta masę. Dodać partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej.
Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką i schłodzonej w lodówce) wykładamy ok.1/3 jasnego ciasta, na to 1/3 ciemnego ciasta, następnie 1/3 ciasta jasnego i 1/3 ciasta ciemnego i kolejny raz ciasto jasne i ciemne.


Wypełnioną ciastem formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.
Odstawić na kilka minut w formie i dopiero potem wyjmować.


Przygotować sobie lukier i polukrować nim jeszcze letnią babkę. Ja posypałam dodatkowo płatkami czekoladowymi słodzonymi ksylitolem.








Smacznego :-)
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Waniliowy Weekend VI Wielkanocne Smaki - edycja V Waniliowy Weekend VI