13 lutego 2014

WALENTYNKOWE SERDUSZKA



   Coś od serca dla bliskich nam osób z okazji Walentynek. Ja polecam bardzo szybkie i smaczne serduszka z ciasta francuskiego. Całość zajmuje niecałe pół godziny. Idealne do kawki. Pomysł zaczerpnięty z Kropki TV.
Ja zużyłam 2 ciasta , wyszło mi 10 dużych serc i reszta malutkich. Ścinki zagniotłam razem i rozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie serduszka. Niestety nie zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-)

Składniki:
- 1-2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- konfitura wiśniowa (lub inna)
- płatki migdałów (nie trzeba)

+ 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości)


Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka.
Całe duże serca posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić do nich duże serca z wyciętymi wewnątrz serduszkami.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, do środka nałożyć po łyżeczce konfitury z wiśni. Można posypać płatkami migdałów.
Małe serduszka również ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, wierzch posypać płatkami migdałów.


Piec w nagrzanym do 220*C piekarniku do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam ok.12 minut, program góra-dół.





Smacznego :-)