7 czerwca 2014

CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI I Z KRUSZONKĄ, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ



    Kolejne szybkie ciasto, które chyba wszystkim zawsze się udaje. Szybkość wykonania, dużo owoców, jeszcze więcej kruszonki i popołudniowa kawka staje się dużo przyjemniejsza :-)  Polecam to ciasto nie tylko tylko ze względu na szybkość wykonania ale także za super smak. Jak większość ciast na maślance lub jogurcie z dodatkiem oliwy jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają. U mnie dzisiejsze jest z truskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub mrożone owoce.
Przepis znaleziony tutaj (klik)  , na blaszkę 20x30cm , ja piekłam na 22x32cm i było wystarczająco wysokie.

Składniki:
- 370g mąki orkiszowej (u mnie typ750)    lub 350g mąki tortowej
- 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
- 2 duże jajka (ja dałam 2 jajka i 1 żółtko, gdyż moje były średniej wielkości)
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 mały proszek do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki)
- 0,5 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
- ok.500g sezonowych owoców (u mnie truskawki)

Kruszonka:
- 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ750)
- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 80g zimnego masła

+ mielony ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder)

Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i szybko zagnieść kruszonkę, rozkruszając ją w dłoniach. Odstawić do lodówki.

Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem oleju) umieścić w drugiej misce (lub misie miksera) i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać olej i wymieszać, nie wyrabiać, mieszamy tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na nim ułożyć umyte wcześniej i odszypułkowane truskawki, pokrojone na połówki, przekrojoną częścią do góry. Na to rozkruszyć schłodzoną kruszonkę.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.50 minut.
Ciasto odstawić do schłodzenia (jak się uda, moja Rodzinka pałaszowała jeszcze ciepłe). Przed podaniem oprószyć mielonym ksylitolem.







Smacznego :-)
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie