5 marca 2015

TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI



   Ten tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu, który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami, ale wyszedł mi trochę za niski (tamten miał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone i truskawkami. Nie tylko super wyglądał, ale również rewelacyjnie smakował, miał być głównie dla dzieci a wciągali go wszyscy. Pyszności... :-)

Składniki biszkoptu 26cm:
- 7 jajek (osobno białka i żołtka)
- 7 łyżek ksylitolu lub cukru, (u mnie160g)
- 4 łyżki mąki orkiszowej, u mnie typ700 (100g)
- 4 łyżki kakao (u mnie 60g)

W misie miksera ubić białka, dodać do nich ksylitol lub cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.


Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boków nie smarujemy), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C, pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.




Składniki kremu:
- 350ml kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru
- kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa)
- 250g truskawek

W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa musi być dość gęsta.
Boki biszkoptu delikatnie okroić nożem, zdjąć obręcz, wyjąć biszkopt na papier i przekroić go na pół, powstaną dwa blaty.
Dolny blat ułożyć na talerzu i posmarować go konfiturą truskawkową. Na konfiturę wykładamy część ubitej śmietany z mascarpone i wyrównujemy.


Dwie truskawki pokroić w małą kostkę i rozłożyć na śmietanie. Przykryć delikatną warstwą śmietanki. Nałożyć drugi blat. Wyłożyć pozostałą śmietanę z mascarpone i rozsmarować na górze i na bokach tortu. Wierzch tortu przyozdobić pokrojonymi truskawkami. Najlepiej całość schłodzić przed podaniem.





Smacznego :-)