21 września 2013

QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI


Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-)

SKŁADNIKI:
-4 jajka
-200ml kremówki
-serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek)
-250g pomidorków koktajlowych
-tymianek ( świeży lub suszony)
-sól i pieprz do smaku

Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmarować lekko masłem lub oliwą, wylać na nią ubite jajka. Na masę powrzucać rozdrobniony serek i całe pomidorki. Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok.30-35 minut w temp.170-180*C, termoobieg.




Uwaga na pomidorki - są bardzo gorące.

Smacznego!:)