17 marca 2015

SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO, PODANA NA SAŁACIE- NASZA ULUBIONA



   Nasza ulubiona wersja sałatki caprese. W tej wersji zajadamy się nią już od dłuższego czasu. Idealny pomysł na szybką, zdrową kolację, na imprezę, jako zakąska, itp. Oczywiście najlepsza jest z mozzarellą z mleka bawolego- di bufalla, a o tą teraz nietrudno, bywa często w Lidlu, Biedronce, Kaufhlandzie, Piotrze i Pawle, różni się tylko ceną, firmą, smak ma zawsze tak samo cudowny. Jest bardzo delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom sałat, bazylii no i mozzarelli oczywiście. W połączeniu z pysznym, domowym sosem pesto, toż to rozkosz dla podniebienia... :-)
U nas bywa z 2-3 razy w miesiącu, jest wprost cudowna w smaku... :-)

Składniki:
- 1-2 liście sałaty lodowej na osobę
- 1-2 garście rukoli na osobę
- kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę
- po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych)

Sos pesto:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 pełne garście listków bazylii
- sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska)
- oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki na osobę

Czosnek obrać, zmiażdżyć (przecisnąć przez praskę), dodać sól i dokładnie rozdusić moździerzem (można również pokroić tylko na mniejsze kawałki i rozdusić moździerzem, mnie jest łatwiej gdy go przeciskam przez praskę).
Do misy dodaję oberwane listki z bazylii i rozduszam na gładką masę. Na końcu dolewam oliwę z oliwek, mieszam i sos gotowy.




Na talerze wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-)








Smacznego :-)
Zielono mi! Wielki Post 2015 Wiosenny detoks