Domowy budyń jest nie tylko pożywny, ale również bardzo smaczny. Choć nigdy nie byłam fanką tego typu deserów (zawsze wolałam kisiele), to ten skradł moje serce totalnie.
Jest pyszny, delikatny wręcz aksamitny, cudnie waniliowy i wprost rozpływający się w ustach. Polecam, nie tylko dla najmłodszych. Najcześciej przygotowuję z całej porcji- 4 małe kokilki, ale bywa, że Mała ma nagły apetyt, wówczas robię z połowy porcji, najlepszy jest świeżo przygotowany, lubimy bowiem jeszcze ciepły.
Składniki na 4 porcje:
- 2 żółtka
- 2 szklanki (0,5 litra mleka, u mnie bez laktozy)
- 15g mąki orkiszowej typ750
- 15g mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 35g ksylitolu (ksylitolu z wanilią, lub cukru trzcinowego, cukru waniliowego, w ostateczności może być zwykły)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i/lub kilka kropli dobrego olejku waniliowego, lub ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżeczka masła (najczęściej daję domowe klarowane)
Do rondelka wlewam 1,5 szklanki mleka, dodaję ksylitol (lub cukier trzcinowy) i ekstrakt waniliowy. Doprowadzam do wrzenia.
Do kubeczka odlewam 1/2 szkl. mleka, dodaję żółtka, obydwie mąki i dokładnie mieszam, by nie było grudek.
Masę żółtkową wlewam na gotujące się mleko i energicznie mieszam, po zagotowaniu gotuję jeszcze przez chwilę mieszając, masa powinna być gładka. Zdejmuję rondelek z palnika, dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia i rozlewam do miseczek. Podaję ze świeżymi owocami, sokiem malinowym lub sam- jest również przepyszny.
Smacznego :-)
Takiego domowego budyniu nie jadłam od baaaardzo dawna:)
OdpowiedzUsuńPolecam tym bardziej. Jest pyszny :-)
UsuńNie mam czasu na doowe budynie. Gellwe jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę nie zajmuje wiele czasu, a smak jest nieporównywalny. :-)
UsuńDzień dobry, czym można zastąpić mąkę orkiszową tak, aby budyń był bezglutenowy? :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z kukurydzianą i tapioką
UsuńDziękuję za odpowiedz, na pewno wypróbuję ☺️
Usuńdeser na niedziele
OdpowiedzUsuń