28 marca 2017

SPAGHETTI AGLIO OLIO



   Pyszne i szybkie danie, nie tylko dla wielbicieli kuchni włoskiej. Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut, pod warunkiem, że mamy zapas czosnku (u mnie zawsze duże ilości) i papryczek chili.
Pozostałe składniki myślę, że każdy znajdzie w swojej kuchni. Ja użyłam makaronu orkiszowego, ale oryginalny włoski również będzie super. Danie nie jest bardzo pikantne, choć tak mogłoby się wydawać. Kto preferuje bardziej pikantne dania, może dodać papryczki chili wraz z pestkami. Ja dodaję bez, makaron zajada także moje najmłodsze Dziecię, więc nie przesadzam z pikantnością, choć lekka oczywiście jest. Porcja dla ok.4 osób.
Polecam bardzo gorąco. Pachnie (obłęd) i smakuje bardzo wybornie ;-)

Składniki:
- 400g makaronu spaghetti (u mnie orkiszowy)
- 125 ml oliwy z oliwek (1/2 szklanki)
- 6 ząbków czosnku
- 2 papryczki chili (u mnie świeże)
- 1 pęczek natki pietruszki
- starty parmezan

Makaron gotujemy al dente. Chili i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy odcedzony makaron oraz posiekaną drobno natkę pietruszki i mieszamy podgrzewając ok.1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem (u mnie płatki).





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz