Dzisiaj przyszedł czas na uwielbiane przez moją rodzinkę keto bułki. To bułki bez dodatku mąki. Magia... tylko mielone migdały, łuska babki płesznik, proszek do pieczenia, sól i woda. Pyszne, puszyste, idealne nie tylko na diecie keto. Świetnie sprawdzają się także dla diabetyków.
U nas goszczą już od długiego czasu, jednak osobiście przygotowuję je od niedawna, wcześniej była to działka mojej najstarszej córki. Przepis ze strony Tasty SwissZ poniższych składników wychodzi 6 bułek. Jedna bułka ma 164kcal.
Składniki:
- 50g łuski babki płesznik
- 140g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
- 240g gorącej wody
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki słonecznika (opcjonalnie)
Zagotowujemy wodę w czajniku. Do miski odmierzamy: łuskę babki płesznik, migdały, proszek do pieczenia, słonecznik (gdy dajemy) oraz sól- mieszamy razem. Dodajemy ocet jabłkowy oraz białka jaj, mieszamy. Dolewamy 240g gorącej wody, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Po tym czasie masę zagniatamy, dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy bułkę i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok. 50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.
Super przepis na keto bułki ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, są pyszne i godne polecenia 😊
UsuńAle super. Jutro robię! :)
OdpowiedzUsuńExtra! Bułeczki są pyszne 👌😋
UsuńJak smakują na drugi dzień po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńTak samo jak świeże, pyszne i wilgotne 👌
UsuńCzy można bez octu? Czy dac coś w zamian?
OdpowiedzUsuńOcet sprawia, że ciasto zyskuje puszystość. Można zamienić na sok z cytryny
UsuńCzy łuski babki płesznik można stosować wymiennie z nasionami babki płesznik?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie
UsuńSą naprawdę pyszne :) Ja dodałam sobie jeszcze zioła i paprykę! Polecam przepis!
OdpowiedzUsuńTylko brak makro :(
UsuńSuper! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 😊
UsuńCoś zrobiłam nie tak. Ciasto wyszło mi rzadkie, zrobiłam w keksowce w formie chleba. Musiałam wydłużyć pieczenie a i w smaku słony wyszedł . Nie wiem czy to przez to że sól była zwykła a nie chimalajska.
OdpowiedzUsuńTak, sól himalajska jest mniej słona, dlatego zaznaczam jaką ja daję. Co do gęstości ciasta, to nie wiem…, robiłam je wiele razy i zawsze ciasto wychodzi bardzo gęste…🤔
UsuńMi również wyszło zadkiem. Musiałem dodać więcej mąki, nie wiem jak się upiecze
OdpowiedzUsuńCzy na pewno były użyte łuski babki płesznik, a nie jajowatej? Jedyne co mi przychodzi na myśl…A wiem, że często jest mylona
UsuńPiekłam je wiele razy i zawsze były gęste… 🤔
Bułki pieczemy 50 minut 🤔a czemu bułeczki są bez żółtek
OdpowiedzUsuńTak, czas pieczenia 50 minut. Generalnie w przepisie były same białka, ale przygotowywałam je już na całym jajku i 1 białku też. Wyszły identycznie, więc można eksperymentować
Usuń