14 grudnia 2020

BUŁECZKI KETOGENICZNE, KETO BUŁKI, BEZ MĄKI


   Dzisiaj przyszedł czas na uwielbiane przez moją rodzinkę keto bułki. To bułki bez dodatku mąki. Magia... tylko mielone migdały, łuska babki płesznik, proszek do pieczenia, sól i woda. Pyszne, puszyste, idealne nie tylko na diecie keto. Świetnie sprawdzają się także dla diabetyków.

U nas goszczą już od długiego czasu, jednak osobiście przygotowuję je od niedawna, wcześniej była to działka mojej najstarszej córki. Przepis ze strony Tasty Swiss

Z poniższych składników wychodzi 6 bułek. Jedna bułka ma 164kcal. 

Składniki:

- 50g łuski babki płesznik

- 140g mielonych migdałów lub mąki migdałowej

- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 białka

- 240g gorącej wody

- 2 łyżeczki octu jabłkowego

- 2 łyżki słonecznika (opcjonalnie)




Zagotowujemy wodę w czajniku. Do miski odmierzamy: łuskę babki płesznik, migdały, proszek do pieczenia, słonecznik (gdy dajemy) oraz sól- mieszamy razem. Dodajemy ocet jabłkowy oraz białka jaj, mieszamy. Dolewamy 240g gorącej wody, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.





Po tym czasie masę zagniatamy, dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy bułkę i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok. 50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.






Smacznego ;-)

Domowa Piekarnia

19 komentarzy:

  1. Ale super. Jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smakują na drugi dzień po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można bez octu? Czy dac coś w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet sprawia, że ciasto zyskuje puszystość. Można zamienić na sok z cytryny

      Usuń
  4. Czy łuski babki płesznik można stosować wymiennie z nasionami babki płesznik?

    OdpowiedzUsuń
  5. Są naprawdę pyszne :) Ja dodałam sobie jeszcze zioła i paprykę! Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś zrobiłam nie tak. Ciasto wyszło mi rzadkie, zrobiłam w keksowce w formie chleba. Musiałam wydłużyć pieczenie a i w smaku słony wyszedł . Nie wiem czy to przez to że sól była zwykła a nie chimalajska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sól himalajska jest mniej słona, dlatego zaznaczam jaką ja daję. Co do gęstości ciasta, to nie wiem…, robiłam je wiele razy i zawsze ciasto wychodzi bardzo gęste…🤔

      Usuń
  7. Mi również wyszło zadkiem. Musiałem dodać więcej mąki, nie wiem jak się upiecze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy na pewno były użyte łuski babki płesznik, a nie jajowatej? Jedyne co mi przychodzi na myśl…A wiem, że często jest mylona
      Piekłam je wiele razy i zawsze były gęste… 🤔

      Usuń
  8. Bułki pieczemy 50 minut 🤔a czemu bułeczki są bez żółtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czas pieczenia 50 minut. Generalnie w przepisie były same białka, ale przygotowywałam je już na całym jajku i 1 białku też. Wyszły identycznie, więc można eksperymentować

      Usuń