Lekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem owoców, idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie a smak bardzo wyborny. Błyskawicznie się przygotowuje a jeszcze szybciej znika w niewyjaśnionych okolicznościach... ;-) Delikatny puch z dodatkiem owoców . Do jego przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania).
Piekłam w ciemnej blaszce, o wymiarach 32x22cm.
Składniki:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej)
- 150 ml oleju
- 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.)
+ dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki
W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta).
Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki i obsypać nią ciasto.
Wersja z kruszonką i lukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku na termoobiegu, ok.40-50 minut.
Z mrożonymi owocami piekłam 50 minut. Ze świeżymi krócej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy jest dopieczony.
Smacznego ;-)
Można piec bez proszku do pieczenia- też wyrośnie a będzie jeszcze bardziej zdrowe;)
OdpowiedzUsuńJakoś tak się obawiałam, choć biszkopty zawsze piekę bez dodatku proszku. Tutaj jest jednak tłuszcz... Ale muszę wypróbować.
UsuńJa upiekłam na sodzie zamiast proszku i dałam cukier kokosowy oraz trochę mniej truskawek, bo już się nie mieściły - wyszło idealne, zapiszę sobie ten przepis :)
UsuńSuper! Dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam :-)
UsuńGenialny :) już się studzi tylko połowa :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam 😊
UsuńCiasto znakomite- MAM W DOMU OSOBĘ BEZGLUTENOWĄ zmieniłam skład mąki - 1 szkl mąki kukurydzianej i 1 szkl maki ryżowej. do kruszonki dodałam garść orzechów, otręby, mąka kokosowa zamiast zwykłej
OdpowiedzUsuńSuper. Dziękuję za info. Pozdrawiam 🐣
UsuńA mi nie wyrosło. Dałam mąkę orkiszowa i od razu było widać że się ciężkie zrobiło.
OdpowiedzUsuńPiekłam wiele razy i zawsze wychodzi..., chyba, że była to mąka pełnoziarnista...
UsuńCiasto super wyrasta na mące orkiszowej, próbowałam już z różnymi owocami i zawsze tak samo pyszne wychodzi ☺
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje, a ciasto smakuje 👌😋
UsuńPozdrawiam 😊
Jakie rozmiary blachy?
OdpowiedzUsuńU mnie 32x22 cm, tak jak podane nad składnikami 😊
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Zawsze robiłam podobnie wyglądające jogurtowe z truskawkami i potrafiło zniknąć w jeden dzień. Twoja wersja zdaje się być nieco zdrowsza znasz może rozkład makroskładników i ilość kcal w porcji tego ciasta?
OdpowiedzUsuńOstatnio próbuję przykładać większą wagę do tego co ja i moja rodzina jemy. Wiadomo, że nie zrezygnujemy tak łatwo z niedzielnych ciast dlatego szukam jakichś fajnych, troszkę bardziej zdrowych wersji ciast, które już znamy. I chyba w sobotę wieczorem wybór padnie na ten przepis :)
Niestety nie, nigdy się w to nie zagłębiałam. Na pewno mniej niż tradycyjnie na cukrze, poza tym jest to ciasto biszkoptowe, więc również mniej kaloryczne od tradycyjnych ciast. Raz w tygodniu można zaszaleć nie licząc kalorii 😉😊
UsuńZ kawą smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuńOj tak, potwierdzam ☕️🥧👌
UsuńChyba u mnie też zagości to ciasto szczególnie że muszę być na diecie ze względów zdrowotnych więc to ciasto jest w sam raz dla mnie dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto lekkie i pyszne- dla każdego 👌😋
UsuńDwie szklanki mąki? Można wiedzieć ile gram dokładnie?? Tak jak jest podane w reszcie składników :) dziękuję
OdpowiedzUsuńGeneralnie szklanka mąki pszennej ma ok.165-170g. Orkisz typ700 lub450 tak właśnie zamieniam
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam! To ciacho jest genialne, wczoraj zrobiłam i dzisiaj nie ma nawet okruszka!! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Pozdrawiam😊
UsuńDzień dobry czy do tego ciasta mogie użyć mąki ryzowej
UsuńTo jednak mąka bezglutenowa, zachowuje się trochę inaczej niż mąki z glutenem. Choć niepowiedziane, że nie wyjdzie. Niestety nie próbowałam, ale może warto zaryzykować i wyjdzie super ciasto😊
UsuńPyszne. Polecam.😊
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że ciacho smakuje. Pozdrawiam😊
UsuńNie mam termoobiegu więc jak najlepiej je upiec ?
OdpowiedzUsuńWydłużyć czas pieczenia lub piec w temp.20° wyższej od podanej w przepisie
UsuńZrobiłam, ale na margarynie i z morelami, jestem w szoku jak pięknie urosło ❤️ Dziękuję za przepis 😊😊😊
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam😊
OdpowiedzUsuńStrasznie suche ciasto. Myślę, że warto piec bez termoobiegu.
OdpowiedzUsuńHmmm, piekłam wiele razy, suche nigdy nie było, ale fakt piekarniki różnie pieką, obserwuję to gdy wymieniłam swój…, najlepiej obserwować ciasto w trakcie pieczenia
UsuńProsze podac czy maka orkiszowa typ 700 czy 450 jest lepsza? ile gram tej maki?
OdpowiedzUsuńDla mnie typ450 i 700 zachowują się dość podobnie. Są zdecydowanie bardziej puszyste niż np. typ750 (jest bardziej chlebowa). Ja przyjmuję, że szklanka mąki pszennej ma ok. 150-160g, orkisz ma inną wagę, ale jeżeli w przepisie są podane szklanki, to przekładam to na wagę. Czyli zamiast jednej szklanki daję ok.155g mąki orkiszowej typ.450 lub 700
Usuń