Składniki na 1 porcję:
- 100g orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/4-1/3 szklanki mielonego ksylitolu lub 1/4 szklanki syropu z agawy
- 6-10 łyżek mleka (dałam ryżowe)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (nie trzeba)
Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.6-10 minut (termoobieg).
Następnie przełożyć je na czystą ściereczkę kuchenną, zawinąć i trzeć zawartością ściereczki kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórki. Czym mniej skórki na nich zostanie tym więcej słodyczy uzyska gotowy produkt.
Wyłuskane orzechy zalałam w misce wodą i odstawiłam na 2h (więcej czasu nie miałam, obiecałam dziecku, że po powrocie z przedszkola będzie na nią czekała upragniona zdrowa nutella...) ponoć najlepiej namoczyć je na całą noc, wówczas krem będzie bardziej jednolity.
Mielony ksylitol wsypałam do naczynia z 6 łyżkami mleka ryżowego i delikatnie podgrzałam, tylko do rozpuszczenia, dodałam także olej kokosowy by się rozpuścił.
Orzechy odsączyłam z wody, przełożyłam do naczynia blendera i zmiksowałam kilka minut, na w miarę gładki pył, ok.3 minuty.
Następnie dodać pozostałe składniki i jeszcze raz wszystko zmiksować. W miarę potrzeby dolać resztę mleka.
Ja dałam 1/4 szklanki mielonego ksylitolu, użyłam bardzo ciemnego kakao, więc krem był bardziej gorzkawy niż słodki, nie chciało mi się już rozpuszczać ksylitolu więc poratowałam się się syropem z agawy. Dodałam 2 łyżki surowego syropu z agawy tak, by krem zyskał słodycz. Oryginalna nutella jest przecież słodka. I choć efekt końcowy może i pozostawia wiele do życzenia, to mojej małej nutelloholiczce ten krem smakuje, zajada go łyżeczkami, ot tak po prostu, na poprawę nastroju. Ponoć czekolada poprawia humor :-)
Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce.
Smacznego :-)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńa u mnie dzisiaj też domowej roboty nutella tylko, że jaglana! a Twojej wersji z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego i wyszło super :) Ta prawdziwa nutella mnie strasznie zapycha i nie jestem w stanie zjeść jej dużo na raz, a taki krem chyba mogłabym zjeść w całości, bo orzechy wszelakie uwielbiam ;) Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCudownie pachnie, dziecku smakuje, czegóż chcieć więcej. Polecam :-)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ksylitolu można zastosować miód?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Każdą substancję, która nada słodyczy.
Usuńtakże glukozę bez problemu?
UsuńDaktyle też można dodać zamiast ks
OdpowiedzUsuńylitolu
Pewnie, cokolwiek co nada słodycz. Trzeba je tylko dobrze zblendować :-)
UsuńDaktyle też można dodać zamiast ks
OdpowiedzUsuńylitolu
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńU mnie słodycz dają rozgniecione banany, polecam ;)
OdpowiedzUsuńTeż super pomysł. Pozdrawiam :-)
Usuń