25 października 2015

CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY



    Dla wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy.
Tym razem wzbogaciłyśmy go jeszcze o ziarna, którymi Mała posypywała wierzch chleba. Ten chlebek niezmiennie zaskakuje nas swym smakiem. Ziarna można zmieniać dowolnie, ważne by łącznie było ich 500g. Orzechy również dajemy dowolne. Wcześniej dodawałam oliwę z oliwek, tym razem dodałam olej z pestek dyni, który uwielbiamy, więc dodaję, gdzie tylko się da. Inspiracją był chlebek, który od jakiegoś już czasu jest dostępny w sklepach, gotowe ziarna, do których dodajemy tylko jajka. Ja przygotowałam swoją własną mieszankę, wszak ziaren u mnie dostatek.
Piekłam w formie 24x8cm

Składniki:
- 125g ziaren słonecznika
- 125g siemienia lnianego
- 100g pestek dyni
- 100g ziaren sezamu (u mnie 70g jasnego i 30g czarnego)
- 25g migdalów
- 25g orzechów włoskich (laskowych lub dowolnych innych)
- 5 jajek
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
- 50g dobrej oliwy, u mnie z pestek dyni (poprzednio dodawałam z oliwek)
można dodać dowolny

Dodatkowo:
- ziarna słonecznika i dyni, do posypania chleba (nie trzeba)

Jajka roztrzepać ręczną trzepaczką, dodać oliwę oraz sól i dokładnie wymieszać. Do miski dosypać wszystkie ziarna, pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i jeszcze raz wymieszać.



Gotową mieszankę przełożyć do formy wysmarowanej oliwą (ja używam silikonowej). Dokładnie ubić i wyrównać. My nasz chleb wzbogaciłyśmy jeszcze dodatkowo o ziarna dyni i słonecznika, którymi posypałyśmy wierzch. Ziarna delikatnie docisnąć i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160*C. Ja swój piekłam 50 minut na termoobiegu.



Upieczony chlebek wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smakuje zarówno jako dodatek do wędlin, serów jak i dżemów. Na słodko i na wytrawnie.






Smacznego :-)

Menu dla przyszłej mamy Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

13 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten przepis podoba :-) dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję do niego jeszcze bogate w witaminy i pierwiastki nasiona chia :) są też super dla wegetarian bo zawierają sporo białka, polecam http://hh-life.pl/produkt/nasiona-chia-ekogram-250g/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam nasiona chia. Używam nawet nasion tego samego dystrybutora, potwierdzam są super. Tu zrobiłam jednak dokładnie tak jak było w oryginalnym opakowaniu. Z nasionami chia mam chleb z samych ziaren, http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/11/chleb-bezglutenowy-zmieniajacy-zycie.html. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  3. Robiłam dziś chleb z Twojego przepisu i jest naprawdę dobry. Nie wyszedł mi do końca dół, bo przykleił się do dna i wykrajam tylko pół kromki a dół muszę wygrzebywać łyżeczką. Formę wysmarowałam oliwą, jak w przepisie.
    Co zrobiłam źle? Może następnym razem powinnam użyć papieru do pieczenia i oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może forma była metalowa...? Wówczas najlepiej wyłożyć papierem, albo dodatkowo po posmarowaniu olejem obsypać np. otrębami. Z tego względu zamieniłam kiedyś formy metalowe na dobrej jakości formy silikonowe (przy pieczeniu kilku chlebów nie chciało mi się już obsypywać i potem okrawać...)
      A chlebek pyszny- ulubiony mojej córki 😋

      Następnym razem najlepiej wyłożyć formę papierem do pieczenia 😊

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź.
      Dokładnie - metalowa forma.
      Spróbuję z papierem do pieczenia, ale wtedy nie muszę już smarować olejem, tak? Sam papier wystarczy?

      Usuń
    3. Sam papier wystarczy. Po upieczeniu wyjąć z papierem z formy i dokładnie poodrywać go od chleba. Powodzenia 👍

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź.
      Będę próbować. Gotowanie to nie jest moja mocna strona ale Twój przepis zachęcił mnie prostotą :)

      Usuń
    5. Chlebuś pyszny, jak wszystkie zresztą. Dodaję jeszcze łyżkę mielonej czarnuszki, mega smak

      Usuń
    6. Super! Bardzo się cieszę. Spróbujemy z czarnuszką również😊

      Usuń
  4. Chleb pieczemy od razu po przygotowaniu masy, bez czekania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne-zdrowe
      Można odczekać kilka minut, ja piekę od razu

      Usuń