26 maja 2014

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM



     Uwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-)

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści)
- 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości)
- por (mały kawałek białej części)
- 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
- 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki)
- świeżo mielony pieprz (nie trzeba)
- olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki)

Kapustę zszatkować lub drobno pokroić.


Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol, pokrojony koperek i por oraz pieprz (gdy dajemy), dokładnie zamieszać i odstawić. Krótko przed podaniem polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.




Smacznego ;-)
Nowalijkowe Kucharzenie

7 komentarzy:

  1. O tak, to również i moja ulubiona surówka! Dzisiaj się nią zajadałam przy obiadku, tylko z dodatkiem marchewki! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Toż to uczta!!! Dużo zielenizny. Dietetycy polecają zielone warzywa, gdyż są bardzo zdrowe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy warzywa, a zielone rzeczywiście u nas górują. Do tej surówki należy wiosna, wówczas jest najsmaczniejsza. Sałaty zajadamy cały rok... Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo za super przepis. W moim zawodzie instruktora nauki jazdy jednym z poważniejszych problemów jest właściwe odżywianie się. Nasz dzień pracy szkoleniowca jest dość długi i w związku z tym że pracujemy w samochodzie jeżdżąc długie godziny trzeba sobie dobrze zaplanować codzienną dietę. Ważne by między jazdami robić odpowiednie przerwy na regularne posiłki. Ja od dawna preferuję dużo zieleniny a biała kapusta ma u mnie szczególne miejsce. Kapusta posiada l-glutaminę. Jest to super związek, który pobudza prozdrowotne działania w twoim organizmie. Jest doskonały na serce, mózg, mięśnie, ale przede wszystkim na układem pokarmowy. Oprócz surówek można też wyciskać soki do czego szczerze namawiam bo sam to robię.
    Dodatkowo super pomysłem przepisu jest dodanie odrobiny oleju rzepakowego który z racji posiadanych nienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na pracę mięśnia sercowego.
    Myślę że dobrze skomponowana surówka to świetny pomysł zarówno na element dania obiadowego jak i przekąski pomiędzy głównymi posiłkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super. Świadome jedzenie, to podstawa 😊

    OdpowiedzUsuń