26 maja 2014

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM



     Uwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-)

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści)
- 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości)
- por (mały kawałek białej części)
- 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
- 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki)
- świeżo mielony pieprz (nie trzeba)
- olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki)

Kapustę zszatkować lub drobno pokroić.


Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol, pokrojony koperek i por oraz pieprz (gdy dajemy), dokładnie zamieszać i odstawić. Krótko przed podaniem polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.




Smacznego ;-)
Nowalijkowe Kucharzenie

5 komentarzy:

  1. O tak, to również i moja ulubiona surówka! Dzisiaj się nią zajadałam przy obiadku, tylko z dodatkiem marchewki! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam również ! Pozdrawiam ! :-)

      Usuń
  2. Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Toż to uczta!!! Dużo zielenizny. Dietetycy polecają zielone warzywa, gdyż są bardzo zdrowe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy warzywa, a zielone rzeczywiście u nas górują. Do tej surówki należy wiosna, wówczas jest najsmaczniejsza. Sałaty zajadamy cały rok... Pozdrawiam ;-)

      Usuń