10 października 2013

TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI



Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia.


Składniki:
- 200g mąki orkiszowej białej (u mnie typ700)
- 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 90g zimnego masła
- 30g smalcu
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki ksylitolu
- szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Zakryć papierem do pieczenia i wysypać na nim groch lub ryż ( w celu obciążenia). Podpiec w nagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut do całkowitego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika.

Nadzienie jogurtowe:
- 600ml jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szkl.ksylitolu
- 1,5 łyżki płynnego miodu lub golden syrup

Składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie jogurtowe przelać na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec ok.30 minut ( termoobieg). Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce.

Dodatkowo:
- 200g malin
- 200g borówek
- mielony ksylitol do posypania ( lub zwykły puder)

Owoce wyłożyć na tartę ( ja dałam truskawki, maliny i borówki - łącznie 400g), oprószyć mielonym ksylitolem.





Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz