Błyskawiczne i pyszne jagodzianki, konkretniej to borówczanki. Choć jak dla mnie w smaku bez różnicy. W sezonie, gdy piekłam jagodzianki, część była z jagodami, część z borówkami- w smaku takie same, a z borówkami zdecydowanie łatwiej się pracuje... Ten przepis jest genialny, bez wyrabiania, bez wyrastania, wszystko razem wymieszane, nadziane owocami, odstawione do napuszenia i do piekarnika.
Dosłownie w niewiele ponad godzinę, mamy pyszne bułki z jagodami do kawy. Gdy mamy w lodówce nadmiar borówek (na szczęście można je przechowywać zdecydowanie dłużej niż jagody) warto pokusić się o przygotowanie tych jagodzianek, tym bardziej, że długo zachowują świeżość. Nawet po 2-3 dniach są jeszcze pyszne i wilgotne 😋😋😋
W zależności od wielkości dzielimy ciasto na 9 dużych bułek lub 12 mniejszych, ja przynajmniej tak dotychczas piekłam.
Bazowałam na moich wcześniejszych jagodziankach
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub pszennej typ450)
- 65g masła
- 3 żółtka
- 30g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol z małą ilością cukru trzcinowego)
- 250ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1-2 łyżeczki jogurtu lub kefiru
dodatkowo:
- borówki lub jagody
- olej do posmarowania dłoni przy formowaniu bułek
Drożdże rozkruszamy do misy miksera, dodajemy cukier (ksylitol), szczyptę soli oraz żółtka i ucieramy na gładką masę.
W kubeczku podgrzewamy mleko (ok.200ml) i masło, doprowadzamy prawie do wrzenia. Zestawiamy z palnika, dodajemy pozostałe mleko, olej oraz jogurt lub kefir (ja daję kefir) i mieszamy.
Do misy miksera dodajemy mąkę, wlewamy gorące mleko z masłem, olejem i kefirem lub jogurtem. Całość dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam masy długo, mieszam tylko do połączenia składników. Przy mące pszennej musimy ciasto trochę powyrabiać.
Masę dzielimy na 9-12 równych części, ja smaruję dłonie oliwą, wówczas ciasto nic się nie klei. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją lekko, nadziewamy owocami i sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
Odstawiamy na ok. 15 minut, do napuszenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut (mniejsze) - 25 minut (większe), na programie góra-dół, bez termoobiegu.
Po lekkim przestudzeniu można lekko polukrować bułki, u mnie lukier marcepanowy, choć moje Dziecię woli bez lukru- twierdzi, że najlepsze 😋😋
Lukier marcepanowy:
- kilka łyżeczek pudru (u mnie trzcinowy)
- słodka kremówka
- kilka kropli olejku migdałowego
Do miseczki wsypujemy kilka łyżeczek pudru, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając wlewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy nim jeszcze letnie jagodzianki.
Smacznego :-)
Mniami domowe jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne 👌😋
Usuń