1 października 2020

KRUCHA TARTA Z KREMEM I BORÓWKAMI


  

Krucha tarta z waniliowym kremem z mascarpone, z borówkami, czyli lekkie i pyszne letnie ciasto. Nas zauroczyło totalnie i dopóki są dostępne borówki, będzie u nas jeszcze nie raz. Idealnie kruchy spód, delikatna waniliowa masa i mnóstwo owoców... hmm... mniam... 😋

Kruche ciasto warto sobie upiec dnia poprzedniego, krem i owoce można wyłożyć krótko przed podaniem, choć ciasto przechowywane w lodówce również nie traci na smaku, nawet 2-3 dni...

Piekłam w ciemnej formie, o śr. 26cm


Składniki:

kruche ciasto:

- 250g mąki orkiszowej typ700 lub typ450  (lub pszennej)

- 20g mąki orkiszowej dunst (lub skrobi np. z tapioki, ziemniaczanej)

- 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

- szczypta soli

- 60g ksylitolu (lub cukru)

- 25g kwaśnej śmietany (u mnie 18%)

- 1 jajko


dodatkowo:

- masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy

- bułka tarta do obsypania formy


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie.





Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją i schładzamy w lodówce, przez ok. 30-60 minut. 




Następnie rozwałkowujemy na papierze  na placek o śr. trochę większej niż blaszka. 




Ciasto przenosimy z papierem do formy (przesmarowanej wcześniej masłem lub innym tłuszczem i obsypanej bułką tartą), odklejamy papier, ciastem wyklejamy dokładnie formę. 



Nakłuwamy dno widelcem i odstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut.



Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 18-20 na termoobiegu, aż ciasto się lekko przyrumieni.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia.




Krem waniliowy:

- 400g mascarpone (zimne, z lodówki)

- 80g kremówki (zimnej z lodówki)

- 4 łyżki ksylitolu z wanilią lub cukru z prawdziwą wanilią

- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej


- ok. 60g konfitury (u mnie domowa wieloowocowa), mogą też być powidła

- borówki (dużo)


W misie miksera umieszczamy mascarpone z kremówką, dodajemy ekstrakt i ksylitol z wanilią i całość ubijamy. 






Kruchą tartę wyjmujemy z formy i przenosimy na talerz. 

Na spodzie schłodzonej tarty rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy masę waniliową, wygładzamy ją. Na wierzchu wykładamy borówki. 







Całość schładzamy przed podaniem. Można też górę polać delikatnie, schłodzoną, gęstniejącą galaretką bezbarwną lub cytrynową. 







Smacznego 😋

4 komentarze: