23 maja 2016

SZPARAGI Z GRILLA



   Nasze ostatnie odkrycie- szparagi z grilla posypane serem, idealne jako dodatek do obiadu, kolacji, ale także jako samodzielne danie. Dla mnie pychotka. Lekkie a zarazem pożywne. No i ten smak... bajeczny... :-)


Składniki:
- zielone szparagi po 250-500g na osobę lub dowolnie
- ser typu Grana Padano, Parmezan, itp.
- masło czosnkowe lub dowolne inne dodatki

Szparagi umyć, odłamać (dolne) końcówki, delikatnie wytrzeć. Umieścić na rozgrzanym grillu (u mnie ruszt żeliwny) i obsmażać po kilka minut, przewracając kilka razy w trakcie smażenia. Muszą się lekko przyrumienić, u mnie trwa to ok.10 minut, ale zależne jest od grilla. Powinny być lekko chrupiące, wówczas są najsmaczniejsze. Po zdjęciu z grilla posypuję startym serem Grana Padano, Parmezanem lub dowolnym innym. Idealnie sprawdzi się również masło czosnkowe.






Smacznego :-)


Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016 GRILL PIKNIK Menu Wegetariański obiad VII

4 komentarze:

  1. Prosto, wiosennie i zielono.
    No i pysznie!
    Tak, jak lubię!
    :)

    Dziekuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe połączenie, uwielbiam szparagi i z wielką przyjemnością przygotuje to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy i to pod każdą postacią. A te mają niepowtarzalny smak. Gorąco polecam :-)

      Usuń