10 maja 2015

PRZEKĄSKA: SAŁATKA ZE SZPINAKU Z SEREM BLUE I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM



   Sałatka ze szpinaku baby, z dodatkiem sera blue i prażonych ziaren słonecznika to idealne danie do grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako sałatka na imprezie, dodatek do obiadu, kolacji, itp.
U mnie z sosem na bazie octu balsamicznego, ale można dodać również własny ulubiony. Szpinak z miękkim serem pleśniowym i prażonym słonecznikiem to idealne połączenie smakowe. Warto spróbować. Polecam ;-)

Składniki:
- 100g szpinaku baby
- 50g sera pleśniowego miękkiego, np. Gorgonzola ,
- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni)

Składniki sosu:
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- pieprz do smaku (u mnie kolorowy)
- malutki ząbek czosnku (nie trzeba)

Czosnek zmiażdżyć (gdy dajemy), dodać musztardy, świeżo mielony pieprz i zamieszać. Dolać ocet balsamiczny i cały czas mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do połączenia składników.


Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Ja używam suszarki do sałaty.
Do miski włożyć szpinak, dodać pokrojony na małe kawałki ser blue, wsypać uprażone ziarna słonecznika, wlać sos i dokładnie zamieszać.






Smacznego :-)
Jakubiak lokalnie Sałatki na grilla

5 komentarzy: