14 października 2014

IDEALNY DOMOWY MAJONEZ



   Metodą prób i błędów doszłam do wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku).
Jest to produkt bez konserwantów, bez cukru (musztarda Dijon go nie zawiera), bardzo zdrowy i bardzo smaczny. Można go przechowywać do kilku dni w lodówce.

Składniki:
- 2 żółtka z bardzo świeżych jaj
- 250-350ml oleju rzepakowego (czym więcej oleju tym majonez będzie gęściejszy)
- 1-1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu
- 2 szczypty soli
- biały pieprz do smaku (nie trzeba)
- ok.1/2-1 łyżeczki ksylitolu

Żółtka umieścić w misce, dodać musztardę i delikatnie zamieszać. Dodać ocet, sól i mieszając dodawać cienką strużką olej. Ja mieszałam silikonową rózgą. Mieszając (ucierając) dodajemy powolutku całą oliwę, trwa to ok.5 minut. Majonez ma być gęsty i mieć aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku ksylitolem, szczyptą soli i białym pieprzem (gdy chcemy).




Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.




Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Fantastyczny smak , ja jadłem do galatu .Polecam Robert.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, smak ma wyjątkowy. Muszę koniecznie wypróbować z galatem. :-)

      Usuń
  2. Zrobiłam majonez zgodnie z przepisem i wyszedł super a połączenie galatu z majonezem to faktycznie dobry pomysł , Patrycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie lubię galatu... ale majonez nam również bardzo przypadł do gustu. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  3. Majonez z galatem super połączenie , a ten jest wyjątkowy ,Polecam , Sar.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast ksylitolu plaska lyzka miodu, i ocet ryzowy (akurat taki mialem). Troche dziwny kolor ale pyszne. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował. Ocet ryżowy pewnie super się sprawdził. My ostatnimi czasy przygotowujemy z oliwą z wytłoczyn (z oliwek), ma neutralny smak. Majonez ma trochę inny kolor, ale smak super. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. Dziwne składniki (niektóre), ale wychodzi pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie taki majonez pamiętam z domowego domu

    OdpowiedzUsuń