8 maja 2014

BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE



     Kolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-)


Składniki na ok. 8sztuk:
- 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750)
- 100g mąki owsianej
- 15g otrębów owsianych (moje były dość grube)
- 15g płatków owsianych górskich
- 15g świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka owsianego (lub zwykłego)
- 170ml ciepłej wody
- 6g soli himalajskiej lub morskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

+dodatkowo: (do obsypania)
- 30g płatków owsianych
- 20g siemienia lnianego

Zaczyn:
Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać płatki owsiane, otręby, mąkę owsianą oraz wodę, dokładnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 minut.

W misie miksera umieścić mąkę orkiszową, sól, dodać mleko , oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić do połączenia składników.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok.60 minut.


Po tym czasie na blat (u mnie wyłożony folią spożywczą) wyłożyć ziarna, rozłożyć je równomiernie. Na nich ułożyć wyrośnięte ciasto i uformować wałek. Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły.


Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół.






Do drugiego dnia przechowuję pieczywo w takich torebeczkach.


Smacznego ;-)

2 komentarze: