18 lipca 2013

MUFFINKI Z MALINAMI


Ostatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo wilgotne.
Gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele, a efekt baaardzo smakowity. Przepis z małymi modyfikacjami znaleziony tutaj. Z przepisu wychodzi około 15 muffinek.

Składniki:
- 3 szkl mąki orkiszowej 700
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szkl ksylitolu
- 1/2 szkl oleju
- 2 jajka
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl mleka
- 1,5 szkl malin świeżych lub mrożonych ( nie rozmrażać)-> ja dałam 250g malin

Piekarnik nagrzać do 180*C. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Odłożyć do innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców).
W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko.
Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników. 
Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki wypełniać max.do 3/4 wysokości, najlepiej nakładać ciasto łyżką do nakładania lodów. Formę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.20-25 minut. Przed wyjęciem upewnić się, że babeczka wewnątrz się dopiekła.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.



Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. Muffinki są pyszne, nawet następnego dnia. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń