Mąż jest fanem rosołu z perliczki, dlatego postanowiłam zrobić mu niespodziankę i poszukałam przepisu na...pieczoną perliczkę:)
Znalazłam go tutaj- na pewno zagości jeszcze kiedyś w moim domu, bo jej smak jest wyjątkowy...Mogę też z czystym sumieniem polecić Wam ten przepis - bądźcie pewni, że perliczka Was nie zawiedzie!!:)
Przepis jest na jedną perliczkę-ja ze względu na dużą rodzinę zrobiłam dwie.
Składniki:
-1 perliczka
-1 duże jabłko
-10 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej, lub cieńko krojonego boczku)
-sól i pieprz
-1-2 łyżeczki majeranku
-oliwa z oliwek
-1/2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina
Dodatkowo na jabłkowe szaszłyki:
-1 jabłko obrane i pokrojone na cząstki
-10-14 suszonych śliwek
-wykałaczki
-5-7 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej)
Tuszkę ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć wewnątrz solą i pieprzem.(na zewnątrz mięso będzie pokryte słona szynką, a więc można go w ogóle nie solić, lub solić minimalnie).
Przygotować farsz. Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i łyżeczką majeranku. Farszem napełnić tusze ptaka.
Perliczkę posmarować lekko oliwą i obłożyć plastrami szynki(UWAGA-ja dodatkowo związałam całość bawełnianą nitką , aby zapobiec zsuwaniu się szynki w czasie pieczenia.)
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skroplić oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni.
DODATKOWO:
W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką.
Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki wina lub gorącej wody).
Piec 30-40 minut polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni(jeśli mięso będzie się zbyt mocno rumienić, okryć pieczeń arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest upieczone. Z otworu po wbitym w udo/pierś patyczku powinien wypływać klarowny/przezroczysty sos).
Upieczoną perliczkę wyjąć z piekarnika , przykryć folią aluminiową i pozostawić na 5-10 minut aby "odpoczęła".
Smacznego!:)
super pachnie
OdpowiedzUsuń