Błyskawiczny, prosty i pyszny chlebek ziołowy. To ostatnie dzieło mojej nastolatki- zaraziła się manią pieczenia od rodzicielki i starszej siostry... 🙈
Idealny jako dodatek do oliwy, my tak przynajmniej lubimy. Pyszny też sam, zajadaliśmy jeszcze ciepły...mniam...😋
Masła ziołowego jak na nasz gust można dać zdecydowanie więcej, więcej też można dać czosnku...
Oryginalny przepis pochodzi ze strony tm. U nas mniejszy, z 1/2 porcji oryginału.
U nas w ciemnej tortownicy, o śr. 20cm
Składniki:
masło z ziołami:
- 30-40g cebuli
- 1 ząbek czosnku (lub więcej)
- 5g natki pietruszki
- 5g świeżych liści bazylii
- 30g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Cebulę drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane drobno natkę pietruszki i listki bazylii. Dodać do miękkiego masła, wsypać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Ciasto:
- 300g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej
- 150g letniej wody (u nas 40*)
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 25g oleju, oliwy z oliwek
Drożdże umieszczamy w kubeczku, dodajemy łyżkę mąki, część wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż ruszą. Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięty zaczyn i całość mieszamy.
Masę wykładamy na podsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. U nas w kilku etapach, tak było dziecku łatwiej... Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem ziołowym, kroimy w pasy ok. 5cm i składamy w harmonijkę.
Odkładamy do tortownicy przesmarowanej masłem, u nas dodatkowo spód wyłożony papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.
Smacznego 😋
Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Był pyszny 👌😋
UsuńMistrzostwo! Pyszny! Zresztą jak wszystkie chleby w Pani wykonaniu :-) jestem wielką fanką Pani bloga, Paulina
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😊 Pozdrawiam 🙃
Usuń