Żeberka duszone w kapuście kiszonej, to taki błyskawiczny bigos. Pracy przy nim niewiele, nie trzeba super umiejętności, a efekt powalający. Warto przetestować ten przepis, bo naprawdę warto.
Żeberka wpierw obsmażamy i dusimy do miękkości, a następnie przekładamy kiszoną kapustą i odstawiamy do drugiego dnia dla przegryzienia smaków.
My zwykle jednego dnia mamy na obiad smażone żeberka, drugiego lub jeszcze kolejnego żeberka duszone w kapuście. Nabierają zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Smakują jak dobry bigos, a wystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku.
Składniki:
- ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
- ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty
- świeżo mielony pieprz
- sól
- mielony czosnek
- kilka łyżek bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu gęsiego lub dowolny inny tłuszcz
Żeberka obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz czosnkiem. Obsmażone z każdej strony żeberka dusimy na niewielkim palniku, pod przykryciem do miękkości, można je podlać delikatnie wodą, gdy jest taka potrzeba.
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę, do kapusty dodajemy 1-2 łyżki oleju kokosowego lub tłuszczu gęsiego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Zamiast tłuszczu gęsiego lub oleju kokosowego można dodać do kapusty tłuszcz od smażonych żeberek.
W garnku układamy warstwami kiszoną kapustę oraz żeberka. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią u mnie żeberka. Ja przed umieszczeniem żeberek w garnku z kapustą wyjmuję z nich kości. Przy mieszaniu i tak kawałki żeberek się rozlatują i niepotrzebnie kości latają potem luzem po garnku.
Garnek z kapustą i żeberkami odstawiamy do drugiego dnia do lodówki.
Następnego dnia odgrzewamy kapustę z żeberkami na niewielkim palniku, co jakiś czas delikatnie mieszając, uważając by się nie przypaliło.
Podajemy gorące z ulubionym dodatkiem. Pyszne danie zarówno samo, z dodatkiem chleba z masłem lub kluskami kładzionymi :-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz