Ciasto orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis, jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne.
Gdy zależy nam na wersji bezmlecznej pomijamy kruszonkę lub dodajemy zamiast masła olej (w mniejszej ilości)
U mnie wersja bez dodatku cukru.
Piekłam w silikonowej tortownicy o śr.22cm
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru (dałam ksylitol)
- 2 łyżeczki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)
- 90ml oleju
- 180g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki sody
- szczypta soli
- 300g owoców (u mnie świeże borówki i mrożone porzeczki)
W misie miksera ubijamy kilka minut jajka z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy olej i cały czas ubijamy. Następnie w trzech turach dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Po każdym dodaniu ubijamy masę na niskich obrotach miksera.
Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Kruszonka:
- 35g ksylitolu (lub cukru)
- 35g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 60g mąki orkiszowej tortowej typ450
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto.
Na ciasto w tortownicy wykładamy owoce i obsypujemy kruszonką.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-50 minut, do suchego patyczka, na programie z termoobiegiem. Ciasto musi się lekko przyrumienić, a środek powinien być wypukły.
Ja piekłam 50 minut (wcześniej środek był surowy...). W ciemnej tortownicy czas będzie na pewno krótszy. Radzę sprawdzić ciasto przed wystawieniem z piekarnika (ja myślałam, że wystarczy piec ok. 35 minut i będzie ok., niestety trwało to aż 50 minut...)
Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem np. trzcinowym.
Smacznego :-)
Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl obowiązuje rabat 10% na zakupy, z hasłem durszlak10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz