11 stycznia 2019

CIASTO SŁONECZNIKOWE



  Bajecznie pyszne, meeega uzależniające, ot po prostu poezja smaku. Choć ciasto do łatwych i szybkich nie należy, to warto się skusić. Ten smak wynagradza trudy przygotowania. Polecam bardzo gorąco ;-)

Inspiracją był ten przepis, jednak dałam zdecydowanie mniej cukru, jak dla mnie i tak był bardzo słodki ;-)

Piekłam w dużej, ciemnej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm

Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki (dałam 128g mąki orkiszowej tortowej typ450)
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki)
- 2 łyżki kakao

Do żółtek umieszczonych w kubku lub szklance dodajemy łyżeczkę octu, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż napęcznieją.

W misie miksera ubijamy białka na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Do masy jajecznej wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką lub szpatułką.


Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.


Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 25 minut na termoobiegu.


Następnie upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, odrywamy papier i pozostawiamy do odparowania.



Masa słonecznikowa:
- 250g masła
- 1 puszka masy kajmakowej (u mnie ok.400-440g)

- 300g łuskanego słonecznika
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
- 62g masła

Dodatkowo:
- ok.30 czekoladowych herbatników

Słonecznik lekko podsmażamy na patelni z 62g masła, 2 łyżkami mleka i łyżką cukru, dokładnie mieszamy do połączenia składników.



Następnie masę słonecznikową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok.10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C, co jakiś czas mieszając. Lekko zrumieniony słonecznik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Miękkie masło miksujemy w misie miksera stopniowo dodając masę kajmakową. Pod koniec dodajemy 3/4 podprażonych ziaren słonecznika (1/4 odstawiamy do dekoracji) i miksujemy jeszcze chwilę.




Masę słonecznikową wykładamy na wystudzony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy. Na masie słonecznikowej wykładamy herbatniki, blaszkę odstawiamy.




Masa śmietanowa:
- 1/2l śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka żelatyny (w oryginale były 3, ale to zdecydowanie za dużo)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy

Żelatynę wsypać do 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić do wystudzenia.
Kremówkę ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę i dalej miksujemy.
Masę śmietanową wykładamy na herbatnikach i równo rozsmarowujemy. Posypujemy odłożoną wcześniej 1/4 podprażonego słonecznika.
Przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.






Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę smacznie, ale zapewne jest bardzo sycący i tuczący. Bardziej lubię lekkie puszyste ciasta, ale to wygląda tak dobrze, że chyba upiekę taki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście też preferuję lekkie ciasta, ale niekiedy można, a nawet warto odstąpić od reguły. A to ciacho naprawdę jest tego warte. Pyszne i kuszące. Polecam 👌😋

      Usuń
  2. Czy można w tym przepisie użyć śmietany 30% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Masa jest dość sztywna. U mnie przy śmietanie 36% była aż za sztywna, dlatego podałam, że 1 łyżka żelatyny w zupełności wystarczy. Przy 30% można dać 2 łyżki. Można też dać po 250 śmietany 30% i mascarpone 😊

      Usuń
  3. Witam. czy do cisat można dodawac mąkę orkiszową zwykłą?typ 700? czy nie wyrośnie ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Mąki orkiszowej typ700 lub typ450 daję tyle samo co np.dałabym pszennej tortowej. Zawsze wszystko na nich wychodzi, tak samo jak na pszennej. Typ750 zachowuje się już trochę inaczej. Ale typ700 jest super, to puszysta mąka, idealna do różnych ciast, pączków, bułek, itp.

      Usuń