11 stycznia 2019

CIASTO SŁONECZNIKOWE



  Bajecznie pyszne, meeega uzależniające, ot po prostu poezja smaku. Choć ciasto do łatwych i szybkich nie należy, to warto się skusić. Ten smak wynagradza trudy przygotowania. Polecam bardzo gorąco ;-)

Inspiracją był ten przepis, jednak dałam zdecydowanie mniej cukru, jak dla mnie i tak był bardzo słodki ;-)

Piekłam w dużej, ciemnej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm

Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki (dałam 128g mąki orkiszowej tortowej typ450)
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki)
- 2 łyżki kakao

Do żółtek umieszczonych w kubku lub szklance dodajemy łyżeczkę octu, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż napęcznieją.

W misie miksera ubijamy białka na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Do masy jajecznej wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką lub szpatułką.


Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.


Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 25 minut na termoobiegu.


Następnie upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, odrywamy papier i pozostawiamy do odparowania.



Masa słonecznikowa:
- 250g masła
- 1 puszka masy kajmakowej (u mnie ok.400-440g)

- 300g łuskanego słonecznika
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
- 62g masła

Dodatkowo:
- ok.30 czekoladowych herbatników

Słonecznik lekko podsmażamy na patelni z 62g masła, 2 łyżkami mleka i łyżką cukru, dokładnie mieszamy do połączenia składników.



Następnie masę słonecznikową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok.10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C, co jakiś czas mieszając. Lekko zrumieniony słonecznik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Miękkie masło miksujemy w misie miksera stopniowo dodając masę kajmakową. Pod koniec dodajemy 3/4 podprażonych ziaren słonecznika (1/4 odstawiamy do dekoracji) i miksujemy jeszcze chwilę.




Masę słonecznikową wykładamy na wystudzony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy. Na masie słonecznikowej wykładamy herbatniki, blaszkę odstawiamy.




Masa śmietanowa:
- 1/2l śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka żelatyny (w oryginale były 3, ale to zdecydowanie za dużo)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy

Żelatynę wsypać do 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić do wystudzenia.
Kremówkę ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę i dalej miksujemy.
Masę śmietanową wykładamy na herbatnikach i równo rozsmarowujemy. Posypujemy odłożoną wcześniej 1/4 podprażonego słonecznika.
Przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.






Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. wygląda naprawdę smacznie, ale zapewne jest bardzo sycący i tuczący. Bardziej lubię lekkie puszyste ciasta, ale to wygląda tak dobrze, że chyba upiekę taki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście też preferuję lekkie ciasta, ale niekiedy można, a nawet warto odstąpić od reguły. A to ciacho naprawdę jest tego warte. Pyszne i kuszące. Polecam 👌😋

      Usuń