29 sierpnia 2018

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI



  Risotto to kulinarne odkrycie mojego dziecka, które bardzo rzadko jada dania łączone... Dla niej najlepiej, by wszystko było osobno lub choćby mięso nie dotykało warzyw, lub warzywa kaszy, ryżu, itp. A tu proszę miła niespodzianka, po degustacji i zjedzeniu dość solidnej porcji Dziecię stwierdziło, że taki obiad może być codziennie... Jakże gusta bywają zmienne ;-))
Tylko się cieszyć, oby już jej tak pozostało... ;-)
A risotto rzeczywiście wyszło pyszne, więc gorąco polecam. Kostki grzybowe (gdy gotuję grzyby, odlaną wodę mrożę w woreczkach i wykorzystuję jako bulion do innych dań) podkręciły dodatkowo smak... mniam..
Danie dla ok. 4 osób

Składniki:
- ok.0,5kg piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- mała cukinia, u mnie 250g
- 250g pieczarek, u mnie mini
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 2/3 szklanki ryżu Arborio
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 0,75l (3 szklanki) bulionu
- 2 kostki mrożonego bulionu grzybowego (nie trzeba)
- chili (u mnie z młynka)
- sól i pieprz do smaku
- czosnek mielony
- 1/2- 2/3 szklanki startego Parmezanu (Grana Padano lub innego sera)
- olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia
- świeża natka pietruszki

Na patelni na oleju podsmażyć pokrojone w dużą kostkę cebule, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy na kolejnej łyżce oleju kawałki kurczaka, doprawiamy mielonym czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gdy kurczak będzie obsmażony dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (u mnie na 4 części). Chwilę smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy, co jakiś czas mieszając.


Na patelnię wrzucamy ryż, obsmażamy, następnie zalewamy całość winem i smażymy do odparowania.


Do garnka dodajemy po 1 szklance bulionu, mieszamy i chwilę smażymy aż ryż wchłonie płyn, wówczas dodajemy kolejną szklankę płynu.



Dorzucamy podsmażoną cebulę z czosnkiem, kostki mrożonego bulionu grzybowego (gdy mamy i chcemy lub pomijamy) i mieszamy.


Na końcu wsypujemy starty parmezan, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli.


Podajemy posypane świeżą natką pietruszki, kto lubi oczywiście... ;-)





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz