7 sierpnia 2018

JOGURTOWIEC, ŚMIETANOWIEC CZYLI SERNIK BEZ SERA Z MORELAMI



   Sernik bez sera? Czemu nie... Delikatny jogurtowiec, śmietanowiec lub jogurtowo-śmietanowiec- w zależności czy przygotujemy go na bazie jogurtu greckiego czy kwaśnej śmietany. U mnie najczęściej po połowie śmietana 18% i gęsty jogurt grecki, ale bywa też wersja jogurtowa i sama śmietanowa, w zależności od ochoty lub zawartości lodówki... :-)

U mnie duża blacha, o wym.: 37x24cm, w mniejszej będzie wyższy.
Na bazie tego przepisu
Bardzo lubimy ciasta z dodatkiem moreli, nadają kwaskową nutę słodkim wypiekom.


Składniki kruchego ciasta:
- 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700
- 5 żółtek
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 200g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki* ksylitolu (lub cukru)

  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Uformować kule, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce lub lodówce na ok.3h.




Masa jogurtowa (śmietanowa):
- 1200g gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany lub część śmietany, część jogurtu
- 1 szklanka* ksylitolu (lub cukru)
- 5 białek w temp.pokojowej
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (lub mąka ziemniaczana)

* szklanka 250ml

Dodatkowo:
- 400-500g moreli
- mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol lub cukier i cały czas ubijać. Masa powinna być błyszcząca i gęsta.
Następnie dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy partiami jogurt i/lub śmietanę. Delikatnie mieszamy, by piana nam nie opadła.


Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy startą jedną część ciasta. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę jogurtową (śmietanową). Na wierzchu masy wykładamy kawałki moreli (bez pestek). Na górę ścieramy pozostałą część ciasta.






Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto można pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Przed podaniem oprószyć ciasto mielonym ksylitolem lub pudrem.







Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Jeeee! Taki delikatny, atrakcyjny. Musi świetnie smakować, bo jak coś ładnie wygląda, to zwykle jest dobre. Szczególnie własne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pyszny. A domowe wiadomo- najlepsze! Pozdrawiam 😊

      Usuń