Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-)
Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 300g mąki orkiszowej typ750
- 125g masła
- 50g ksylitolu (lub cukru)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)
Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia.
masa makowa:
- 250g mielonego, suchego maku
- 250g (ml)wrzącej wody
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 62g masła
- 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru)
- niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu migdałowego
- bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych)
Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy ksylitol, płynny miód, jajka oraz żółtko, skrobię ziemniaczaną, aromat migdałowy, stopione masło, powidła, a także bakalie i dokładnie mieszamy.
Gotową masę makową wykładamy na schłodzony spód, rozsmarowujemy równo. Obsypujemy zimną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami.
Lukier marcepanowy:
- 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego)
- kilka kropli dobrego aromatu migdałowego
- kilka łyżeczek kremówki
W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polewamy delikatnie ciasto i obsypujemy rozdrobnionymi migdałami.
Smacznego :-)
witam ciasto wygląda bardzo smacznie pozdrawiam wesołych świąt
OdpowiedzUsuńTak również smakuje, u nas już po degustacji. Dziękuję. Również życzę wesołych Świąt i pozdrawiam :-)
UsuńMakowiec musi być! A jak jest w takiej zdrowej wersji to w ogóle bomba :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Makowiec to podstawa. A ten jest pyszny, no i zdrowy. Pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam makowce, dzięki za ten przepis. Bardzo mi się przydał
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał. Pozdrawiam :-)
UsuńDługo szukałam wersji bez cukru, aż przypadkiem trafiłam na Pani blog. Jest tu wiele ciekawych przepisów, które na pewno wykorzystam. Makowiec pięknie wygląda, zrobię go na pewno. Korzystam z ksylitolu, ale tu mam pytanie, czy zamiast można użyć tez erytrytu, tzw. "0"cukier ?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zamienić ksylitol na erytrytol, trzeba tylko uwzględnić, że jest on mniej słodki niż ksylitol czy zwykły cukier. Trzeba więc dać go więcej, ale jak najbardziej można. Pozdrawiam 😘
UsuńPrzepyszny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował 😊
UsuńTo nasza ulubiona wersja 😋