23 grudnia 2016

MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ



   Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-)


Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm

Składniki:
 kruche ciasto:
- 300g mąki orkiszowej typ750
- 125g masła
- 50g ksylitolu (lub cukru)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)

Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia.




masa makowa:
- 250g mielonego, suchego maku
- 250g (ml)wrzącej wody
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 62g masła
- 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru)
- niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu migdałowego
- bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych)

Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy ksylitol, płynny miód, jajka oraz żółtko, skrobię ziemniaczaną, aromat migdałowy, stopione masło, powidła, a także bakalie i dokładnie mieszamy.



Gotową masę makową wykładamy na schłodzony spód, rozsmarowujemy równo. Obsypujemy zimną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut.





Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami.



Lukier marcepanowy:
- 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego)
- kilka kropli dobrego aromatu migdałowego
- kilka łyżeczek kremówki

W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polewamy delikatnie ciasto i obsypujemy rozdrobnionymi migdałami.





Smacznego :-)

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

8 komentarzy:

  1. witam ciasto wygląda bardzo smacznie pozdrawiam wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak również smakuje, u nas już po degustacji. Dziękuję. Również życzę wesołych Świąt i pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Makowiec musi być! A jak jest w takiej zdrowej wersji to w ogóle bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Makowiec to podstawa. A ten jest pyszny, no i zdrowy. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam makowce, dzięki za ten przepis. Bardzo mi się przydał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Długo szukałam wersji bez cukru, aż przypadkiem trafiłam na Pani blog. Jest tu wiele ciekawych przepisów, które na pewno wykorzystam. Makowiec pięknie wygląda, zrobię go na pewno. Korzystam z ksylitolu, ale tu mam pytanie, czy zamiast można użyć tez erytrytu, tzw. "0"cukier ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zamienić ksylitol na erytrytol, trzeba tylko uwzględnić, że jest on mniej słodki niż ksylitol czy zwykły cukier. Trzeba więc dać go więcej, ale jak najbardziej można. Pozdrawiam 😘

      Usuń