4 czerwca 2014

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ



   Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek. Dwie miski: w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie zawartości misek łączymy, ciasto na blaszkę i gotowe. Wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i po max.40 minutach mamy gotowe pyszne ciasto, które zaskoczy myślę niejedną osobę. Wygląda może niepozornie ale zapewniam Was, że smakuje cudnie. Nie było osoby, której by nie przypadło do gustu, a trochę ich było... Do przygotowania z każdymi sezonowymi owocami, u mnie część była z rabarbarem i truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-)  Znalezione tutaj (klik), nie zawiodłam się kolejny już raz ;-)
Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm, super wysokiego pysznego ciasta.

Składniki ciasta:
- 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750)  lub 3 szklanki* mąki tortowej
- 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego)
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)

1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać)

Kruszonka:
- 150g mąki orkiszowej (lub tortowej)
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 80g zimnego masła
- 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)

* szklanka o pojemności 250ml

Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt, mleko oraz olej wymieszać w drugiej misce.
Przygotować sobie kruszonkę: w tym celu do miski odważamy mąkę, dodajemy ksylitol, ksylitol z wanilią oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagniatamy kruszonkę, odkładamy ją w chłodne miejsce.


Połączone mokre składniki wlać do suchych i zamieszać, tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo.


Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, ułożyć na nim przygotowane wcześniej owoce i posypać kruszonką.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.35-40 minut. Ja piekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...)
Ostatnio piekłam 33 minuty i było idealne, wypieczone, ale nie spieczone. Takie jak lubimy. :-)


Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:
ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów.







Smacznego ;-)
Nowalijkowe Kucharzenie Rabarbalove Milion smaków truskawek

10 komentarzy:

  1. Ciasto naprawdę wygląda jak drożdżowe! A faktycznie nie zawsze te drożdże chcą urosnąć i z ciasta nie upiecze się piękna baba tylko twardy zakalec. Jeżeli to ciasto zawsze wychodzi to koniecznie trzeba spróbować! Na zdjęciach prezentuje się bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem efekt jest identyczny. Rewelacyjnie smakuje z każdymi sezonowymi owocami. Tak więc polecam z czystym sumieniem. :-)

      Usuń
  2. Witam!
    Mam pytanie odnośnie mąki, czy może być mąka orkiszowa pełnoziarnista? Niestety nie mam na opakowaniu typu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarnista mąka wchłonie więcej wilgoci, tak więc trzeba jej użyć mniej lub dać więcej płynów: mleka lub jajek. Ciasto będzie zdrowsze ale ciemniejsze i cięższe. Można spróbować pomieszać ją z inną, np.pszenną. Pełnoziarnista przeważnie ma typ2000 (zdarza się i 3000) ja piekłam na 750 więc różnica jest znaczna.

      Usuń
  3. jestem mocna, nie doczytałam komentarzy i użyłam mąki pełnoziarnistej i ciasto jest ciemne, ale pyszne na maxa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za przypomnienie, tyle tych różnych ciast, że sama już o tym zapomniałam, a było zawsze genialne... :-(
      No i najbardziej cieszy mnie, że na mące pełnoziarnistej również wyszło pyszne. Muszę nadrobić i również dodać do niego mąkę pełnoziarnistą, którą uwielbiam i przemycam do czego tylko się da. Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Ciasto rewelacyjne! Rozpływa się w ustach i znika w okamgnieniu :-) Robiłam już kilka razy i z różnymi kombinacjami owocowymi i zawsze wychodzi świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że przepis się przydaje, a ciasto smakuje. U siebie mam również wielbicieli tego ciacha, więc bywa teraz dość często. Jest pyszne potwierdzam... ;-)
      Bardzo dziękuję za komentarz i gorąco pozdrawiam ;-)

      Usuń
  5. oj tak tak tylko owoców już coraz mniej, a szkoda, bo uwielbiam ciasta z nimi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać póki są, ze śliwkami również będzie pyszne. Poza sezonem pozostają jeszcze owoce mrożone... :-)

      Usuń