22 kwietnia 2015

PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE



   Błyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek.
Z podanych składników wyszło mi 15 drożdżówek.

Składniki:
- 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g typ700; lub 500g tortowej)
- 1/4 kostki masła (kostka 250g, czyli ok.62,5g)
- 1/4 szklanki* oleju
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki* cukru trzcinowego (lub zwykłego)
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 50g świeżych drożdży
- 1 szklanka* mleka (250ml)

*Szklanka- 250ml

Dodatkowo:
- owoce świeże, mrożone lub konfitura (u mnie konfitura morelowa i mrożone poziomki)
- kruszonka
- lukier marcepanowy (lub dowolny inny)

Kruszonka:
- 50g zimnego masła
- 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu, lub zwykłego
- 100g mąki orkiszowej (u mnie typ750)
- 3-4 łyżki płatków migdałów

+ płatki migdałów do obsypania drożdżówek

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w dłoniach, powinny się utworzyć grudki kruszonki, odstawić.

W misie miksera utrzeć żółtka ze szczyptą soli, cukrem trzcinowym i rozkruszonymi drożdżami na gładką, puszystą masę.
W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej, zamieszać.
Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z olejem i masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza tym mąka orkiszowa nie lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy mąki pszennej i mamy w zwyczaju  długie wyrabianie ciasta drożdżowego, oczywiście możemy wyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila.
Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo posypałam jeszcze płatkami migdałów i te z dodatkiem mrożonych poziomek posypałam odrobiną cukru trzcinowego.




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.10 minut, następnie przełączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut, do lekkiego przyrumienienia.



Po lekkim przestudzeniu można je delikatnie polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i słodka kremówka, dokładnie rozmieszać, polukrować i gotowe.






Smacznego :-)
Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Pewnie są bardzo dobre... Niedługo będziemy to spróbujemy ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie są bardzo dobre... Niedługo będziemy to spróbujemy ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nada się masło klarowane, albo coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić masło zwykłe na klarowane, można zwiększyć ilość oleju, pomijając masło, jednak wówczas ja daję trochę mniej (niż w przepisie) prawie czystego tłuszczu (prawie 100%) niż masła (82,5%), ewentualną różnicę uzupełniając mlekiem, wodą itp.

      Usuń