3 grudnia 2015

PLACKI, PLACUSZKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE



   Placki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia czy są ziemniaczane czy z cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków z cukinii z dodatkiem kurkumy, curry i świeżych ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj, moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką w najbliższym czasie, bo oczywiście będą jeszcze nie raz... ;-)



Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok.600-700g łącznie)
- 2-3 jajka
- 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula obrana i drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...)
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół)
- olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub inny

Dodatkowo:
- gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną soli himalajskiej.
Można także dodać sok z cytryny, posiekane listki mięty i odrobinę oliwy z oliwek

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do lekkiego przestudzenia.


Cukinie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć je tarce o grubych oczkach, dodać także drobno startą marchewkę (mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut.
Następnie odcisnąć lekko nadmiar płynów, dodać pozostałe składniki i wymieszać.




Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki kukurydzianej, moje były ok.

Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku kuchennym, u mnie nie było takiej potrzeby.
Pyszne podawane z naturalnym jogurtem.





Smacznego ;-)



Jesień pełna warzyw Kuchnia wegetariańska i wegańska Zimowy Obiad Zimowy obiad wege

2 komentarze: